Razvoj saradnje javnih beležnika Srbije i Francuske

Bez autora
Nov 09 2014

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović i predsednik Visokog saveta javnih beležnika Francuske Loron Dežoa potpisali su danas u Skupštini grada Beograda sporazum o saradnji koji ima za cilj da unapredi razvoj javnog beležništva u Srbiji.Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovao je i ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković, kao i član Visokog saveta javnih beležnika Francuske srpskog porekla Stefan Zečević, koji je notar u Parizu.

Razvoj saradnje javnih beležnika Srbije i FrancuskePredsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović i predsednik Visokog saveta javnih beležnika Francuske Loron Dežoa potpisali su danas u Skupštini grada Beograda sporazum o saradnji koji ima za cilj da unapredi razvoj javnog beležništva u Srbiji.

Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovao je i ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković, kao i član Visokog saveta javnih beležnika Francuske srpskog porekla Stefan Zečević, koji je notar u Parizu.

Đukanović je tom prilikom rekao da je Francuska jedan od tvoraca "latinskog tipa" notarijata koji se primenjuje u većini država, a od 1. septembra i u Srbiji.

Sporazum je, kako je naveo, rezultat odnosa francuskih javnih beležnika i Srbije koji traju već 10 godina i u značajnoj su meri doprineli obnovi javnobeležničkog sistema u Srbiji.

Osnovni cilj ovog dokumenta, kako je objasnio, jeste podsticanje saradnje javnih beležnika Srbije i Francuske, edukacija srpskih beležnika, razmena iskustava i informacija.

Prema njegovim rečima, ovaj sporazum je prvi korak srpske komore za ulazak u Međunarodnu uniju javnih beležnika, kao i za dobijanje statusa posmatrača pri Savetu notarijata Evropske unije.

Dežoa je poručio da je javnobeležnički sistem servis namenjen građanima i vlastima jer donosi pravnu sigurnost u svim ekonomskim odnosima.

On je napomenuo da više od 80 država, među njima i Srbija, praktikuju latinski tip notarijata koji korisnicima omogućava da koriste usluge koje ih ne koštaju ništa.

Zečević je naveo da zemlja koja ima notarijat u svom sistemu ima transparentnost i pravnu sigurnost, što je veoma važno za evropske integracije.

Sporazumom je predviđeno i osnivanje Depozitnog fonda za obezbeđenje depozita stranaka u Srbiji u vezi sa prometom nekretnina, u saradnji sa Depozitno-založnim fondom Francuske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik